Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2022 március 17.

A kóstolt borok csaknem ötöde lett aranyérmes a budai versenyen

A MATE fennállásának első évfordulója alkalmából meghirdetett borverseny oklevélátadási ünnepségére március 16-án került sor a Budai Campuson. A 210 kóstolt minta 19 százaléka, összesen 41 bor lett aranyérmes; 61 százalékuk fehérbor, 12 százalékuk rozé, 27 százalékuk vörösbor. Dr. Kállay Miklós professor emeritus, a borverseny szakmai elnöke szerint az eredmény visszatükrözi a hazai szőlészeti és borászati hagyományokat.

Az eseményt Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora nyitotta meg. Kiemelte, ahogyan a magyarországi borvidékeken igen széles választékát állítják elő a boroknak az ökológiai adottságoknak megfelelően, úgy az egyetem is sokrétű tudást gyarapít és ad át kutatási és oktatási tevékenységében. A szőlészeti és borászati szakmákban is élen járó a teljesítménye. A modellváltás elősegíti munkájának modernizálását. Bejelentette, a borversenyt rendszeresen meg kívánják rendezni.

Az oklevelek átadása előtt köszöntőt mondott Dr. Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinálásáért felelős kormánybiztos, Dr. Kállay Miklós és Nyitrainé Dr. Sárdi Diána, a Budai Campus főigazgatója.

Dr. Stumpf István örömét fejezte ki azért, hogy a MATE összefogja a magyar borásztársadalmat, kommunikációjában nagy figyelmet fordít kutatási eredményeinek megosztására.

Dr. Kállay Miklós elmondta, hogy a borverseny mindenben megfelelt az ilyen megméretések nemzetközi és hazai elvárásainak. Igazolta azt a tapasztalatot is, hogy Magyarország rozé nagyhatalommá vált, gyakorlatilag minden borászat rendelkezik ilyen termékkel.

Nyitrainé Dr. Sárdi Diána büszkén számolt be arról, hogy sikerült megvalósítani a Budai Campus régi álmát, az országos szőlészeti és borászati konferencia megszervezése után az első borversenyt is lebonyolítani, amiben a hallgatók is nagy segítséget nyújtottak.

A Dr. Gyuricza Csaba, Dr. Stumpf István, Zilai Zoltán, a Magyar Borakadémia elnöke, Földesi Gyula, a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola kancellárja és Dr. Mezőszentgörgyi Dávid, a MATE stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese által alkotott csúcsbizottság 4 kategóriában választott csúcsbort, amelyek ezentúl viselhetik a MATE Bora 2022 kitüntető címet.

Fehérbor kategória: Tornai Pincészet, Somlói Top Selection, Szent Ilona Olaszrizling 2019

Rozébor kategória: Szentpéteri Borpince, Néró Rozé 2021

Vörösbor kategória: Koch Csaba, Villány, Villányi Csanád Cuvée 2015

Késői szüret kategória: MATE Szőlészeti és Borászati Intézet, Badacsonyi Szürkebarát 2015