Felvételi változások 2023

Felvételi változások 2023

Utolsó frissítés: 2023 január 24.

Aktuális képzéseink

 

Felvételi változások a 2023. szeptemberi felvételi eljárásra vonatkozóan

 

A 2023 szeptemberére történő felvételi eljárásoktól kezdődően (általános felvételi eljárás, pótfelvételi eljárás) jogszabályváltozás következtében alapképzésre és osztatlan képzésre csak abban az esetben lesz kötelező az emelt szintű érettségi vizsga a sikeres felvételihez, ha ezt a felsőoktatási intézmény kifejezetten előírja.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen a 2023/24. tanévre (tehát 2023-ban) alapképzésre, felsőoktatási szakképzésre és osztatlan képzésre történő felvételi során a Biomérnöki alapképzési szak kivételével nem lesz kötelező az emelt szintű érettségi vizsga, tehát a jelentkezők középszintű érettségivel is felvételt nyerhetnek a szakjainkra. A leendő biomérnököknek a szakon elfogadott érettségi vizsgatárgyak közül továbbra is egy érettségi vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni.

2024-től kezdődően a MATE-n négy szakon lesz kötelező az emelt szintű érettségi vizsga valamely, az intézmény által elfogadható érettségi vizsgatárgyból:
-    Biomérnöki alapképzési szak;
-    Élelmiszermérnöki alapképzési szak;
-    Tájrendező és kertépítő mérnöki alapképzési szak;
-    Agrármérnöki osztatlan szak.

2023-tól kezdődően megszűnik a jogszabályi minimum ponthatár is, de a felsőoktatási intézmények saját hatáskörben dönthetnek minimum ponthatár alkalmazásáról. A MATE-n az alábbi minimum ponthatárok kerülnek alkalmazásra:
-    felsőoktatási szakképzésben továbbra is 240 pont;
-    alapképzésben, osztatlan képzésben 280 pont, kivéve gazdaságtudományok képzési területen állami ösztöndíjas képzésben, ahol a korábbi 400 pont helyett 320 pont, valamint pedagógusképzés képzési területen, ahol a korábbi 280 pont helyett 260 pont.

A minimum ponthatárba beszámítanak a többletpontok is, tehát a jelentkező többletpontokkal együtt számolt összpontszámának kell elérnie a minimum ponthatárt.

A felsőfokú oklevél, továbbá a felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél alapján történő pontszámítás rendszere a MATE-n továbbra is megmarad (kivéve művészeti és művészetközvetítési képzési terület) az eredeti rendszerben, az alábbiak szerint:

A felsőfokú oklevéllel (legalább alapképzésben vagy főiskolai képzésben szerzett oklevéllel) rendelkező jelentkezőket az Egyetem – amennyiben alapképzésre, osztatlan képzésre vagy felsőoktatási szakképzésre jelentkeznek – a 2023. évi általános felvételi eljárásban a korábbi felsőoktatási tanulmányait figyelembevételével rangsorolja.
A pontszámítás alapja a megszerzett felsőfokú oklevél minősítése:
•    5 (jeles, kiváló, kitüntetéses) minősítés esetén 400 pont;
•    4 (jó) minősítés esetén 360 pont;
•    3 (közepes) minősítés esetén 320 pont;
•    2 (elégséges) minősítés esetén 280 pont.

Felsőoktatási szakképzésen szerzett oklevél alapján számított felvételi pontszám alapképzésen, osztatlan képzésen és felsőoktatási szakképzésen

A felsőoktatási szakképzésen szerzett oklevéllel rendelkező jelentkezőket az Egyetem - amennyiben alapképzésre, osztatlan képzésre vagy felsőoktatási szakképzésre jelentkeznek – a 2023. évi általános felvételi eljárásban a korábbi felsőoktatási tanulmányait figyelembevételével rangsorolja.
A pontszámítás alapja a megszerzett felsőoktatási szakképzési oklevél minősítése:
•    5 (jeles, kiváló, kitüntetéses) minősítés esetén 400 pont;
•    4 (jó) minősítés esetén 360 pont;
•    3 (közepes) minősítés esetén 320 pont;
•    2 (elégséges) minősítés esetén 280 pont.

Pedagógusképzés képzési területen csecsemő és kisgyermeknevelő, óvodapedagógus és tanító alapképzési szakokon megmarad a 2022. évi felvételi eljárásokban alkalmazott alkalmassági vizsga rendszere.

Művészet és művészetközvetítés képzési területeken minden alapképzési szakon és az osztatlan szakon megmarad a 2022. évi felvételi eljárásokban alkalmazott alkalmassági vizsga és gyakorlati vizsga rendszere és a felvételi pontszám ezek eredménye alapján történik. Művészeti képzési területen intézményi pontok nem lesznek.

2023-ban a többletpontok rendszere változatlan, a jelentkezők az alábbi jogcímeken kaphatnak többletpontot:
-    emelt szintű érettségi vizsgaeredményért;
-    nyelvtudásért;
-    esélyegyenlőség alapján;
-    felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevélért;
-    tanulmányi és művészeti versenyeredményekért;
-    szakképesítés alapján;
-    sporteredményért;
-    önkéntes katonai szolgálat alapján.

A 2023-ban alkalmazott többletpontokról bővebb információ a www.felvi.hu honlapon érhető el.

Bővebb információ a 2023-tól érvényes felvételi rendszerről az alábbi elérhetőségeinken kérhető:

Központi elérhetőség: felveteli.eljaras@uni-mate.hu

Az egyes campusok felvételi elérhetősége:
Budai Campus (Budapest): felveteli.bc@uni-mate.hu
Georgikon Campus (Keszthely): felveteli.georgikon@uni-mate.hu
Kaposvári Campus: felveteli.kaposvar@uni-mate.hu
Károly Róbert Campus (Gyöngyös): felveteli.gyongyos@uni-mate.hu
Szent István Campus (Gödöllő, Szarvas): felveteli.godollo@uni-mate.hu

Bővebb információk a 2023. évi felvételi eljárásról: www.felvi.hu