NTP pályázati beszámoló (NTP-HHTDK-21-0068)

NTP Pályázati beszámoló

Utolsó frissítés: 2023 január 25.

Nemzeti Tehetség program záró szakmai beszámoló

Program címe: Tudományos Diákköri Műhely működtetése a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézetben (NTP-HHTDK-21-0068)

A program célja

A program célja a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézet (NTTI) TDK Műhelyének működtetése volt, illetve az őszi TDK konferencia megszervezése és lebonyolítása az intézetben. A program záró határidejének módosítása miatt két intézményi TDK konferencia (2021 és 2022 ősz) is megrendezésre került. Intézetünk oktatói mindkét konferencia szervezésében részt vettek. Fontos cél volt emellett intézeti TDK orientációs nap szervezése és TDK-s hallgatók konferencia-részvételének támogatása, ami szintén megvalósult.

A támogatás segítségével megvalósult szakmai tevékenységek és hatásuk:

TDK szervezés

2021. novemberében került megrendezésre az intézményi TDK konferencia, ahol intézetünk hallgatói és oktatói több szekció lebonyolításában is részt vettek. A Növénytudományi szekció (Szent István Campus) szervezését elsősorban az NTTI oktatói végezték, amelyben 11 hallgató mutatta be munkáját. Emellett intézetünk részt vett az Agrártudományi szekció (Georgikon Campus) megrendezésében is (https://uni-mate.hu/TDK-eredmenyek).


Prof Dr. Nagy Zoltán szekcióelnök (MATE NTTI) megnyitja a Növénytudományi Szekciót


Bene Kristóf agrármérnök hallgató előadása a Növénytudományi Szekcióban

2022 novemberében ismét részt vettünk az intézményi TDK konferencia szekcióinak szervezésében, elsősorban a Növénytudomány és Biotechnológia Szekció, a Környezettudományi szekció (Gödöllő), a Növényvédelem és Növénytermesztés szekció (Keszthely) és a Növénytermesztési és Növénytudományi szekció munkájában (Kaposvár) (https://uni-mate.hu/tudomanyos-diakkor).

Hallgatók konferencia-részvételének támogatása

2022 során több alkalommal támogattuk TDK-s hallgatók konferencia-részvételét, így Bozóki Boglárka munkájának (TDK 1. helyezett, 2023 OTDK induló), valamint Mészáros Ádám (jelenleg doktorandusz, korábbi TDK-s) és Bene Kristóf (2023 OTDK induló) közös munkájának megjelenését hazai és nemzetközi konferencián.

NTTI Tehetség Nap megrendezése


Az NTTI Tehetség Nap logoja

2022 október 26-án megrendeztük az NTTI Tehetség Nap-ot az egyetem gödöllői campusán. A Tehetség Nap keretében az egyetem különböző campusairól érkezett oktatók és TDK-s hallgatók mutatták be munkájukat az érdeklődőknek. Különleges alkalom volt az intézet életében az NTTI Tehetség Nap az ott elhangzott szakmai előadások miatt, amelyeket egyforma mértékben tartottak TDK témavezetők és hallgatóik, valamint az azokat megelőző beszélgetés miatt, ahol az intézeti Pro Scientia díjas oktatók (prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor, Dr. Birkás Márta, Dr, Saláta-Falusi Eszter és Dr. Mikó Péter) vettek részt, az esemény díszvedége pedig prof. Dr. Szendrő Péter, az OTDT elnöke volt (https://uni-mate.hu/a-tehetseg).


Beszélgetés Pro Scientia díjas oktatókkal (Dr. Farkas Alexandra moderátor, prof. Dr. Szendrő Péter, prof. Dr. Gyuricza Csaba, Dr Saláta-Falusi Eszter,
prof. Dr. Birkás Márta és Dr. Mikó Péter).


Tóth Ariel mutatja be TDK munkáját a Tehetség Napon

Összegzés

A pályázatban megfogalmazott célokat sikerült maradéktalanul megvalósítani, hiszen a pályázat fő céljai az intézményi TDK konferencia megszervezése és az NTTI TDK orientációs nap (NTTI Tehetség Nap) megszervezése voltak. Mindkét esemény sikeresen szólította meg a pályázat célcsoportját, TDK munka iránt érdeklődő egyetemi hallgatókat, akiket – elsősorban mezőgazdasági mérnök, agrármérnök és kertészmérnök hallgatóként a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézetben zajló kutatások érdekelnek. Különösen sikeres volt ebből a szempontból az NTTI Tehetség Nap, ahol a résztvevők egy kicsit kötetlenebb formában ismerkedhettek meg intézetünk TDK tevékenységével.

A pályázat által támogatott szekciók résztvevői közül többen is benyújtották jelentkezésüket a 36. OTDK Agrártudományi Szekciójába, ez is bizonyítja a megvalósult program sikerességét, reméljük, hogy további hallgatók is bekapcsolódnak majd a TDK műhely munkájába.

Az intézeti TDK tevékenységgel kapcsolatos információk a következő honlapon érhetők el, amelynek létrehozását a program támogatta:

https://novenytermesztes.uni-mate.hu/

Fotódokumentáció

2021 TDK Növénytudományi Szekció 

2022 NTTI Tehetség Nap

A programot a NTP-HHTDK-21-0068 – „Tudományos Diákköri Műhely működtetése a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézetben” c. pályázat támogatta.