Számítógép- és Wi-Fi használat

Menü megjelenítése

Számítógép- és Wi-Fi használat

Számítógéphasználat
 
A Könyvtár Kölcsönzőtermében és a Folyóirat-olvasó teremben elhelyezett összes számítógép külön belépés, felhasználónév és jelszó megadása nélkül használhatók. Saját laptop használatára is lehetőséget biztosítunk ingyenes Wi-Fi kapcsolattal.
 
A munkaállomások elsősorban a tanuláshoz, oktatáshoz, kutatáshoz kapcsolódó tevékenységet szolgálják. A könyvtár látogatója, olvasója köteles betartani valamennyi, a munkaállomások üzemeltetésére és a felhasználókra vonatkozó előírást.
 
Eduroam használata, Wi-Fi beállítása saját eszközön
 

Wi-Fi

Utolsó frissítés: 2023 május 18.

A MATE hallgatói és munkavállalói aktív jogviszonyuk ideje alatt használhatják az eduroam wi-fi szolgáltatást. Bejelentkezni a MATE azonosítóval és a hozzá tartozó jelszóval lehet, a következő szintaktika szerint: xxxx@uni-mate.hu. Munkavállalók esetében ez 3 betűből és 4 számból áll (pl.: Tes0000@uni-mate.hu) míg hallgatóknál a Neptun kóddal egyezik meg (pl.: neptunkod@uni-mate.hu). Lejárt jelszó esetén a JoKeR oldalon módosítsa jelszavát. Amennyiben még nem aktiválta fiókját, a JoKeR leírás nyújt segítséget.

Beállítási útmutatók

Android | Windows 10 | macOS | iPhone

Mi az eduroam?

Az eduroam - education roaming - egy globális, bizalmi alapon szerveződő intézményi szövetség (föderáció), amely az akadémiai közösség (felsőoktatási intézmények hallgatói, munkavállalói, valamint kutatóintézetek és közgyűjtemények dolgozói) számára teszi lehetővé az internethez való hozzáférést saját intézményükön kívül is, világszerte az eduroam tagintézményekben. A hozzáférés ellenőrzése az anyaintézménynél történik, az eduroam együttműködés során kialakított RADIUS hierarchia segítségével. A csatlakozást Magyarországon a KIFÜ Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztés (KIFÜ) szolgáltatja és már számos intézményben elérhető (ezen intézmények listája megtekinthető itt). A résztvevők teljes listája és az európai hierarchiával kapcsolatos további információk a www.eduroam.org oldalon találhatóak.

Az eduroam szolgáltatás igénybevétele során alapelv, hogy a vendég felhasználókra egyaránt vonatkoznak saját intézményük és vendéglátó intézményük szabályzatai is – ezeket a felhasználóknak kötelességük megismerni és betartani. Ugyanakkor a KIFÜ tagintézmények eduroam felhasználóira kötelező érvénnyel vonatkozik a KIFÜ eduroam szabályzat is.

Az eduroam szolgáltatás beállításához a CAT (Configuration Assistant Tool) is használható. Az eszköz letölthető a cat.eduroam.org oldalról.

Forrás és további információk:
Informatikai Igazgatóság: https://it.uni-mate.hu/