Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök mesterszak (MSc)

Menü megjelenítése

Menü megjelenítése

Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök mesterszak (MSc)

Utolsó frissítés: 2025 január 16.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök
A mezőgazdaság, és az élelmiszeripar területén speciális műszaki, ökonómiai, menedzsment ismeretekkel rendelkező szakember, aki képes komplex rendszerben gondolkodva technológia-, illetve gép-, eszközrendszer tervezésére, és gazdaságos, hatékony üzemeltetésére. Irányítja a termelési, szolgáltatási folyamatokat. Képes nemzetközi viszonylatban is az általa képviselt szervezet szakmai kapcsolatainak fejlesztésére, az üzleti folyamatok, valamint műszaki fejlesztési, kutatási feladatok hatékony támogatására.

A képzés célja olyan gépészmérnökök képzése, akik képesek elsősorban a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a vidékfejlesztés, a környezetipar műszaki hátterét alkotó gépek és géprendszerek tervezésére, fejlesztésére, az üzemeltetés, a kapcsolódó műszaki kiszolgálási feladatok szervezésére, irányítására.
Képesek mezőgazdasági és élelmiszeripari tevékenységet folytató nagyüzemek, vállalkozások műszaki feladatterületének irányítására, a tudományos eredmények gyakorlati alkalmazására. Megfelelő műszaki és alkalmazott biológiai, valamint releváns egészségtudományi, élelmiszerlánc-biztonsági elméleti alap birtokában képesek szakirányú kutatómunkára, nemzetközi szintű mérnöki projektekhez való kapcsolódásra, azok koordinálására. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.

Mivel foglakozik a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök?
Önállóan vagy csapatban akár a csapat irányítójaként a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a környezettechnika területénalkalmazott gépek, berendezések, műszaki rendszerek, tervezésével, gyártáselőkészítésével, gyártásával, valamint üzemeltetésével. Munkája során hozzájárul a minőségügyi, biztonságtechnikai szempontok érvényesüléséhez. Nyelvtudás birtokában a partnerekkel való kapcsolattartást idegen nyelven is képes ellátni.

Milyen munkakörben dolgozhat egy gépészmérnök?
Vezető és beosztott mérnöki munkákban egyaránt, mint pl. szervizmérnök, folyamatmérnök, projektmenedzser, támogató mérnök, rendszerintegrátor, tervezőmérnök, stb.. (érdeklődési körtől és tapasztalattól függően)

Betölthető munkakörök:

  • Tervező, konstruktőr
  • Gyártástervező, szerszámtervező
  • Folyamatmérnök, üzemeltető
  • Szervizmérnök, szervízvezető
  • Műszaki vezető, ágazatvezető
  • Mérnök üzletkötő
  • Termelésirányítási és minőségbiztosítási mérnök

Milyen jellegű vállalkozásokban dolgozhat egy gépészmérnök?
Egyéni vállalkozástól elkezdve nagy multikig. Minden vállalati méretnél van létjogosultsága.

- Multi: (fogaskerék vagy, előrejutási lehetőség van, elvileg jól lehet tanulni, a hibákat rendszerint egy darabig elviseli a rendszer, a fizetés elég jól kalkulálható)
- Kis cég: (bele a közepébe, de kezdőként nehéz, nehezen tolerálja a hibákat)
- Középvállalat: (a kettő közé, lehet ilyen is meg olyan is cége és főnöke válogatja)
Végzés után milyen előnyöket ad a mesterképzés az alapképzéshez képest?
A megszerzett plusz elméleti és gyakorlati tudáson túl, azokon a munkahelyeken, ahol tervezhető az előrelépés előnyt jelent a magasabb szintű végzettség. Számos kutatási, fejlesztési területen, valamint több szakmérnöki képzés esetében követelmény a résztvevők felé az MSc végzettség. A doktori fokozat megszerzése is csak MSc végzettség után lehetséges.

Milyen doktori (PhD) szakokon lehet továbbtanulni?
Az MSc Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szakon végzettek jogosultak szinte bármilyen PhD képzésre jelentkezni, de jellemzően valamilyen műszaki irányultságú doktori iskolába jeletkeznek.

Mennyi ideig tart a mérnökképzés mesterszakon?
A mesterszakon (MSc) a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök képzés 4 félév, mind tavaszi mind pedig őszi kezdés esetén.

Miben tér el a LEVELEZŐ képzés a nappali munkarendtől?
A levelező képzésben a mintatanterv teljes egészében megegyezik a nappali munkarendben tanulókéval, tehát adott félévben ugyanolyan tantárgyak vannak nappali-, és levelező tagozaton.
A levelezős munkarendben a kontaktórák időbeosztása, rendszerint az alábbiak szerint alakul:
Az első alkalmak jellemzően a meghirdetett nappali órakezdéseket megelőző héten szerdától szombatig 4 nap. Ezt követően a félév során további 6 péntek + szombat kerül kijelölésre. Ez alapvetően kéthetente van, de az aktuális nemzeti ünnepek és szabadnapok befolyásolják a konkrét dátumokat.

Milyen alapszakokról lehet MSC mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök képzésre jelentkezni?
A mesterképzésbe történő belépésnél előzményként elfogadott szakok:
Teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe: a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki és a gépészmérnöki alapképzési szak
Meghatározott kreditek teljesítésével elsősorban számításba vehető:
A műszaki képzési területről az anyagmérnöki, az energetikai mérnöki, az ipari termék- és formatervező mérnöki, a közlekedésmérnöki, a környezetmérnöki, a mechatronikai mérnöki, építőmérnöki és a műszaki menedzser alapképzési szak, a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti informatikai mérnöki.

Mit jelent a kreditelismerési eljárás?
A kreditelismerési eljárás során megvizsgálásra kerül, hogy a jelentkező megszerzett kreditjei milyen mértékben feleltethetők meg (esetünkben a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök, illetve a gépészmérnök BSc) szakon szerzett krediteknek. Az eljárás során lényeges, hogy nem automatikusan kerülnek összeadásra a valaha megszerzett kreditek, hanem az adott témacsoportokon belül, az alapképzésen kapható kreditekkel kerülnek összehasonlításra a hozott kreditek.

Egy példa:
A beszámítás során a természettudományos tárgyak területén 20 kredit beszámítása szükséges.
A jelentkezőnek matematikából és fizikából összeadhatóan lenne 20 kreditje, azonban nem tanult áramlástant, hőtant, anyagismeretet, és mechanikát sem. A felsorolt témacsoportok elengedhetetlen alapismereteket tartalmaznak a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmészmérnök MSc képzéshez, ezért az eljárás során különbözeti tárgyakat kell előírni a jelentkező számára. Ebben az esetben, az itt felsorolt témakörökből szerezhető kreditértékeket (figyelembe véve a mindenkori BSc mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki mintatantervet és a képzésen adott krediteket) arányosítani kell az elfogadható kreditek mértékével.

A kreditelismerési eljárásra az Egyetem elektronikus felületet működtet, amely a Kreditelismerési eljárás menüpont alatt érhető el. A weboldalon megtalálhatók az egyes mesterképzések bemeneti szakjai is. Az Egyetem minden kreditelismerési kérelem benyújtására kötelezett jelentkező részére a jelentkezés során megadott e-mail címére értesítést küld a kérelem benyújtásának szükségességéről.

Hogyan kell jelentkezni, melyek a szabályok?
A jelentkezéshez szükséges benyújtandó dokumentumokkal kapcsolatos általános információk megtalálhatók a www.felvi.hu honlapon közzétett Felsőoktatási felvételi tájékoztató 3. fejezetében. Az elektronikus jelentkezés és a dokumentumok elektronikus feltöltése is itt történik: www.felvi.hu

Milyen tárgyakat fogok tanulni?
A képzés során egy előre meghatározott rendnek (mintatanterv) megfelelően kell a tantárgyakat felvenni. A képzés során természettudományi ismeretek, gazdasági és humán ismeretek, mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki szakmai ismeretek, és szabadon választható tantárgyakból kell megszerezni az előírt krediteket.
Bővebben
A képzés során a következő tárgycsoportokat különböztetjük meg:

  • „A” Mindenki számára kötelező
  • „B” A választott specializációhoz köthető kötelező tantárgy
  • „C” Szabadon választott tantárgy

Az aktuális tantervek:

További információ a tantervekkel kapcsolatban az Oktatási Igazgatóság honlapján, a https://oig.uni-mate.hu/202425-tanev oldalon érhető el.

Milyen specializációk közül választhatok?
A következő specializációk közül lehet választani:

  • Élelmiszeripari gép és rendszertervező
  • Mezőgazdasági gép és rendszertervező

Az egyes specializációk csak megfelelő számú jelentkező esetén indulnak.

Élelmiszeripari gép és rendszertervező
A specializáció olyan különleges ismereteket biztosít a hallgatók részére, amely képessé teszi őket élelmiszer-feldolgozó rendszerek (technológiák) gépeinek és műszaki folyamatainak tervezésére, a tervezés, gyártás és üzemeltetés irányítására.
A gépek az elsődleges élelmiszer-termelés (mezőgazdaság) nyersanyagainak feldolgozása során végzett átalakítások, és az átalakítási műveletek szerint csoportosítva kerülnek ismertetésre. Ez a megközelítés lehetővé teszi az ismeretek közvetlen kapcsolódását az élelmiszeripari-feldolgozó rendszerekhez (azok technológiájához és minőségirányításához), és olyan konvertálható tudást biztosít a hallgatóknak, amely képessé teszi őket műszaki-tervező és irányító munkakörök sikeres betöltésére az élelmiszer-feldolgozás bármelyik területén.
Ezzel összhangban az oktatott tárgykörök a következők:

  • Minőségirányítás az élelmiszeriparban
  • Élelmiszeripari gépek és géprendszerek
  • Energia és anyagtranszport folyamatok
  • Élelmiszeripari ágazati technológiák

Mezőgazdasági gép és rendszertervező
A specializáció feladata a mezőgazdasági-, és a legfontosabb kommunális-, föld- és építőipari munkagépek tervezésében és üzemeltetésében jártas, speciális ismeretekkel felvértezett gépészmérnökök képzése. A mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök képzés törzsanyagára építve - a munkagépek működési elveinek ismertetésén és a részegységek méretezési szempontjainak tárgyalásán túl - hallgatóink jártasságot szereznek komplett gépek műszaki-, és feldolgozó gépsorok technológiai tervezésében. A szakirány biztosítja az elmélet és gyakorlat egységét, a magas szintű konstrukciós tervezési és szerkesztési ismereteket ipari és mezőgazdasági kapcsolatokon alapuló gyakorlati képzéssel egészíti ki. Célunk, hogy a szakirányt választó mérnökök képesek legyenek átlátni a műszaki fejlődés irányát, és összeállítani a különböző növénykultúrák termesztéséhez, és feldolgozásához szükséges géprendszereket. Ez a rendszerező tudásanyag elősegíti a gazdaságos, hosszú élettartamot nyújtó géphasználatot.
A szakirány keretében olyan tudomány területekkel ismerkedhetnek meg a hallgatók, mint

  • Állattartási gépek és géprendszerek tervezése
  • Növénytermesztési gépek és géprendszerek tervezése
  • Precíziós technológiák
  • Szárítás-és tárolástechnológiák tervezése

A szakirány kiemelten fontosnak tekinti az erős alapképzésre épülő differenciált, több szintű minőségi oktatást, a vidéki elitképzést, és a műszaki fejlesztést.

Milyen gyakorlati foglalkozások vannak?
A szakhoz tartozó kötelező tantárgyak, elméleti és gyakorlati foglalkozásokból épülnek fel szinte minden esetben, ezeken túl kötelező „nyári” szakmai gyakorlaton részt venni.

A szakmai gyakorlat a képzésnek azon része, amelyen a mesterképzési szak képzési és kimeneti követelményeiben (KKK) meghatározott időtartamban (6 hét) zajlik a gyakorlati, termelőüzemi ismeretek megszerzése. A szakképzettségnek megfelelő munkahelyen és munkakörben lehetőséget nyújt a megszerzett elméleti tudás és a gyakorlati készségek együttes alkalmazására, az elméleti és gyakorlati ismeretek összekapcsolására valós vállalati körülmények között, a munkahely és munkafolyamatok megismerésére, a szakmai kompetenciák gyakorlására.
A szakon kötelező szakmai gyakorlatot teljesíteni. Az erről szóló pontos információkat megtalálja a felsőoktatási szakképzések, az alap- és mesterképzések képzési és kimeneti követelményeiről, valamint a tanári felkészítés közös követelményeiről és az egyes tanárszakok képzési és kimeneti követelményeiről szóló 18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendeletben, illetve a www.felvi.hu honlap Szakleírások menüpontjában.

Milyen gyakornoki lehetőségeket kínálnak?
A hallgatóknak lehetőségük van, egy un. Kooperatív szakmai képzésre jelentkezni. A kooperatív képzésben a hallgató, az adott vállalkozásnál lényegében mérnöki munkát végez. Ebben a konstrukcióban, a hallagató a hét 4 napján a vállalkozásnál dolgozik, egy napon pedig az egyetemen tanul.

Kooperatív szakmai képzés
A Kooperatív szakmai gyakorlat során a hallgatók a tanulmányok mellett szakmai tapasztalatot is szerezhetnek egy-egy neves nemzetközi cégnél.

  • A MATE Műszaki Intézet egyik specialitása,
  • jelentkezés (fakultatív),
  • tanulmányok folytatása egyéni tanulmányi rend keretében,
  • heti 4 nap gyakorlat az üzemben,
  • heti 1 nap a tanulmányokra az egyetemen,
  • gyakorlat után igen jó elhelyezkedési lehetőség,
  • több, mint 40 partnercég.

Külföldi ösztöndíjak
A magyarországi felsőoktatási intézményekben tanuló külföldi hallgatók száma minden évben növekszik. A Bologna Folyamatnak köszönhetően a tanulói mobilitás kulcsfontosságú kérdés az Európai Unió számára. A különböző európai egyetemek egyre nagyobb számban kínálnak ösztöndíjakat, ezzel is elősegítve a tanulói mobilitás ösztönzését.  Ezen programok segítségével a világ több, mint 50 országában, a legkülönfélébb kurzusokon lehet részt venni.

  • ERASMUS
  • CEEPUS

További információ a felvételi eljárással kapcsolatban

Bővebb tájékoztatás a képzésről az alábbi elérhetőségeken kérhető:

Dr. Bártfai Zoltán, egyetemi docens
(06-28 522-000/1481 mellék, Bartfai.Zoltan@uni-mate.hu)