Könyvtárhasználati képzések

Könyvtárhasználati képzések

Utolsó frissítés: 2022 augusztus 08.

Könyvtárbemutató túra

Könyvtárunk megismertetése céljából előzetes bejelentkezés alapján csoportos könyvtárbemutatókat, könyvtári túrákat tartunk hallgatóinknak, oktatóinknak, általános és középiskolás diákoknak, a városba látogató kiránduló csoportoknak. Angol nyelven történő könyvtárbemutatást az egyetemre érkező vendégoktatóknak, külföldi diákoknak és delegációknak is szervezünk. Időtartama kb. 45 perc. A körbevezetés során általános tudnivalókat osztunk meg látogatóinkkal a könyvtárunkról, a könyvtári rendszerről, a könyvtár használatáról, szolgáltatásairól, a katalógusok használatáról, a fontosabb információforrásokról. A túrák ingyenesek, minimális létszámuk 3 fő.
Jelentkezés az alábbi űrlapon.

Könyvtárhasználati képzések

Az információs írástudás, az információkkal szembeni kritikus gondolkodás fejlesztését szolgáló könyvtárhasználati és szakirodalmi forrásismeretet tartalmazó képzések különböző szervezeti keretek között, formákban és időtartamban érhetők el könyvtárunkban elsősorban hallgatóink számára. Képzéseink kapcsolódnak az egyetemi tanulás- és kutatásmódszertani, valamint szakdolgozati kurzusokhoz, illetve kiegészítik azok ismeretanyagát. Céljuk az információs rendszerek áttekintése, a hagyományos és elektronikus tudományos források típusainak, információs értékének megismerése, a hatékony szakirodalmi információkeresési módszerek és technikák, valamint a szellemi munka eszközeinek, műveletsorainak elsajátítása. Képzéseink elsősorban az információkeresés, -értékelés és -felhasználás gyakorlatára fókuszálnak.

Képzésformák

  • A karok hallgatóinak tantervében szereplő kötelezően választható féléves kurzusok tanszéki felkérésre (tematikákat ld. a Neptun rendszerben).
  • Szabadon választott féléves kurzusok önszerveződő csoportok (minimális létszám 5 fő) számára; rugalmas tematika és időbeosztás, egyeztetve a könyvtárban (előzetes jelentkezés az alábbi űrlapon – link).
  • Moduláris képzések hallgatók és oktatók, kutatók számára: eseti vagy max. 3 alkalomból álló képzések a kért témákban (pl. katalógushasználat, adatbázishasználat, keresési stratégiák – szakirodalom kutatás adott témában, hivatkozás- és bibliográfiakészítés, hivatkozáskezelő szoftverek használata, stb.); Előzetes jelentkezés az alábbi űrlapon.

Egyéni konzultáció hallgatóknak, oktatóknak/kutatóknak, külső olvasóknak

Kutatási projektekhez, tantárgyi tematikák összeállításához, (kis)előadásokhoz, PhD-dolgozat, szakdolgozat- vagy egyéb dolgozatíráshoz egyeztetett időpontban személyes segítséget kérhet a könyvtár munkatársaitól.
Jelentkezés az alábbi űrlapon.