Agrárlogisztika, Kereskedelem és Marketing Tanszék

Agrárlogisztika, Kereskedelem és Marketing Tanszék

Utolsó frissítés: 2021 november 04.

A modern gazdasági környezet számos menedzsment kihívás elé állítja a mezőgazdasági, élelmiszerpari és más vállalatok vezetőit, irányítóit, döntéshozóit és menedzsereit. Az elmúlt két évtizedben a fejlett országok globális érték-láncait vizsgálva láthatjuk, hogy  a fejlődés a versenygő ökonómiai gazdaságosságról, mindinkább a komplex együttműködési rendszerek irányába mutat, a komplex ellátási-láncokra, testre szabott igényekre fokuszáló, inegrált tőkehatékonyságra és együttműködési rendszerekre alapozott, hatékonyabb és fennarthatóbb, ökotudatos gazdálkodási irányokba. Az értékláncainkat valósággal forradalmasítják a testreszabott igények és a „karcsúsítás”.
Tanszékünk célja, hogy a mai dinamikus és turbulensen változó világunkban olyan ismereket nyújtson, amellyel a leendő szakértők, értőleg és kreatívan tudjanak az ún. „teljes rendszer” számára is versenyelőnyöket generálni. A töretlenül fejlődő marketingtudományok mellett, dinamikusan fejlődik és felzárkótik a logisztika tudománya, mely az informatika segítségével egészen új minőséget generál a fogysztók és a mindennapi operációk számára. A hagyományos termelési szemléletet felváltja a stratégiai gondolkodás, a folyamat- és rendszerszemlélet, melyben a logisztika az értékteremtés új nézőpontját testesíti meg, a fogyasztói igénykielégítés és a vevőkiszolgálási színvonal összekapcsolásával.  A marketing a piaci információ feltérképezésével és áramoltatásával, a logisztika a fizikai anyag és értékáramlás biztosításával fog össze, mindezek érdekében. Egyetemünkön mind a marketing, mind a logisztika oktatás, mintegy negyed évszászados múltra tekint vissza, kiegyensúlyozott helyet szánva az oktatásnak, a kutatásnak és a szaktanácsadásnak, melyet felsőoktatási szakképzésen, alapképzési és mesterképzési szinteken is ajánlunk Önnek, melyet akár PhD-n is folytathat.
Tanszékünk küldetése, hogy a nemzetközi trendeknek megfelelő színvonalú elméleti ismeretek átadása mellett, kollégáink nemzetközi tapasztalatai és kutatói, oktatói együttműködései is hasznosuljanak (Webster University USA, Murray State University USA, Christian Agricutural College The Netherlands, Geisenheim University Germany). A megszerzett szakmai rangot és elismerést  megőrizve, a mai kor, informatika eszközrendszerét (IoT, ipar 4.0), korszerű lehetőségeit kihasználva igyekszünk  mindezt továbbfejleszteni. Alumni hallgatóink kapcsolati hálóját felhasználva, az elmélet és gyakorlat közé hidat verve bővítjük a tanszéken folyó kutatási és fejlesztési lehetőségeket.

Tanszékvezető: Dr. Gyenge Balázs
egyetemi docens
Főépület, II. emelet, 2032. szoba
Tel.: 06-28- 522-000/2014
E-mail: Gyenge.Balazs@uni-mate.hu