Hallgatótoborzó közös képviselet Kenyában

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetésével, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), a Debreceni Egyetem (DE) és az International Business School (IBS) közös toborzóirodát nyitott Nairobiban, Kenya fővárosában.

A felsőoktatás nemzetköziesítése évek óta kiemelt célja a hazai egyetemeknek és a kormányzatnak egyaránt. A nagy sikerrel működő Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram mellett folyamatos a tandíjfizető külföldi diákok számának emelkedése is. Ez azonban túlmutat a bevételgeneráláson, a nemzetközi hallgatók bevonzásával a hazai felsőoktatás minősége és versenyképessége is növekszik, amiből a hazai diákok is profitálnak.

Az ezt támogató hallgatótoborzási tevékenységben jelent mérföldkövet a kenyai tanácsadóiroda megnyitása. A Külgazdasági és Külügyminisztérium Exportfejlesztési Főosztályának pályázata által támogatott projekt keretében egy Nairobi központjában lévő irodaházban kezdte meg a munkáját Caroline Kithama, a helyi iroda vezetője. Caroline pszichológus alapvégzettsége mellett a Debreceni Egyetemen végzett népegészségügyi szakértőként, így alumniként hitelesen tudja képviselni a négy magyar egyetemet.

A projekt ötlete Magyarország kenyai Nagykövetségétől származik: „A magyar cégek és felsőoktatási intézmények számára óriási lehetőségek vannak Afrika-szerte, melyek közül Kenya kiemelkedik stabilitásával és gazdasági fejlettségével. A kezdetektől fogva ösztönöztük a magyar vállalatokat és egyetemeket, hogy fogjanak össze és közösen lépjenek itt piacra. Örömünkre szolgál, hogy a Pécsi Tudományegyetemmel megtaláltuk a közös hangot, és sikerült életre hívnunk ezt a reményteljes projektet” – tette hozzá Dr. Mészáros Zsolt nagykövet.

A MATE-n a 2020/2021-es akadémiai évben 275 hallgató tanul Afrikából. A legnagyobb arányban a következő országokból fogadunk hallgatókat: Angola (21 fő), Dél-Afrika (34 fő), Egyiptom (20 fő), Etiópia (21 fő), Ghána (32 fő), Kenya (26 fő), Nigéria (31 fő) és Tunézia (42 fő).

Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a nagyszerű kezdeményezés kapcsán elmondta: „Egyetemünk nemzetköziesítésének fontos állomásához érkeztünk az irodanyitással, meggyőződésünk, hogy a folyamatos jelenléttel megélénkül a MATE képzései iránti fizetőképes kereslet Kenyában és a kelet-afrikai régióban.”