Állami elismerés a MATE rizsnemesítő munkájának eredményeként

SZV Szellő és SZV Tünde – két új rizsfajta, melyek állami elismerést kaptak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szarvasi Galambosi Rizskísérleti Telepének legújabb kutatási-nemesítői munkájának eredményeként. Az aratás időszakához közeledve a Magyarországi Rizstermelők és Feldolgozók Országos Szövetsége két rendezvényt is szervezett, melynek keretében Jancsó Mihály, a MATE tudományos munkatársa mutatta be az elmúlt időszak legfontosabb eredményeit, a nemesítési és növényvédelmi kísérleteket.

Mint a kutató elmondta, az SZV Szellő (2020) egy hosszúszemű, jó főzési tulajdonságokkal rendelkező rizs, míg az SZV Tünde esetében a kiugróan magas termőképességet és a jó minőséget lehet kiemelni. Mindkét fajta rezisztens a rizs járványos barnulás betegségével szemben. A MATE kutatói és az Egyetem hallgatói közösen dolgoztak nemesítési és növényvédelmi kísérleteken a tenyészidőszakban. A hatékonyabb és környezetbarát megoldások keresése során hét növényvédőszer hatékonyságát és fitotoxikus hatását vizsgálták.

Az első rendezvény keretében a résztvevők megtekintették a MATE kísérleti rizsparcelláit, s a több száz, modern laboratóriumi háttérrel támogatott dihaploid (DH) vonal összehasonlítását lehetővé tevő tenyészkertet. A DH-vonalak előnye, hogy a hagyományos nemesítés évtizedes időigényét több évvel is rövidítheti, így a nemesítők gyorsabban reagálhatnak az újabb kihívásokra. E munka szoros együttműködésben zajlik a szegedi Gabonakutató NonProfit Kft. kutatóival. Természetesen a hagyományos pedigree nemesítést sem szabad elfelejteni, ezek parcellái is látványosan mutatták a jövőben várható növénytípusokat. A telep különleges része a rizs fajtagyűjtemény, amelyben a világ számos részéről találhatóak rizsfajták. A 160 különböző rizs között megtalálhatóak távol-keleti, afrikai vagy éppen dél-amerikai eredetű növények is. Az idei hűvösebb és rövidebb tenyészidőszakban a trópusi, szubtrópusi anyagok és a mellettük elvetett magyar nemesítésű fajták nagyon jól reprezentálták, hogy milyen fontos is a hazai rizstermesztés biztonsága érdekében a hidegtűrés és a koraiság. 

A második rendezvény során a Nagykun 2000 Mg. Zrt. területén az ABZ Drone szakemberei egy drónbemutatóval készültek a termelők számára. Alapvetően két termelői célt és az azokat kiszolgáló műszeres megoldást mutattak be. Az első a nagyobb területek állapotának pontos felmérését szolgáló távérzékelés az azokból kinyert adatok gyors, helyszíni feldolgozása volt. Ehhez egy kisebb méretű drónt és egy multispektrális kamerát használtak. A néhány perces, előre megtervezett területfelmérés után a számítógépes programok többféle elemzést tesznek lehetővé (pl. NDVI, GNDV stb.). A drónbemutató második része a drónok növényvédőszer kijuttatási lehetőségeivel foglalkozott. Ebben az esetben is előre beprogramozott útvonalon repült egy már sokkal nagyobb méretű, akár 30 liter folyadék szállítására is alkalmas hatrotoros gép. A bemutatón természetesen növényvédőszerek nélkül, csapvízzel mutatták be a gyakorlati alkalmazást, amely a jövőben a megfelelő jogszabályi háttér kidolgozása után jelentős segítséget nyújthat a termelőknek. A drónok rizsföldi és egyéb kultúrákban való alkalmazására, annak hatékonyságnövelésére a MATE és az ABZ Drone korábban indított együttműködést.