GINOP 7.1.6.16-2017-00005

GINOP 7.1.6.16-2017-00005

​​​​​​​A projekt azonosító száma: GINOP 7.1.6.16-2017-00005
A kedvezményezett neve (konzorcium vezető): Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft.
A projekt címe: Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszíneinek fejlesztése
A szerződött támogatás támogatási összege: 3 400 000 000,- Ft
A támogatás mértéke: 100 %

MATE támogatási összeg 29 550 000 100%
Konzorciumi tagok

Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. konzorciumi partnerei

a Magyar Turisztikai Ügynökség,

Sátoraljaújhely Város Önkormányzata,

Grand Tokaj Zrt., Tokaj Város Önkormányzata,

Tokaji Kutatóintézet Szőlészeti és Borászati Kutató Nonprofit Kft.,

Mád Község Önkormányzata,

Tállya Község Önkormányzata, Bodrogkeresztúri Római Katolikus Plébánia MATE (feladatátadó jogelőd NAIK),

Magyarországi Evangélikus Egyház, valamint

a Visit Hungary Nemzeti Turisztikai Szervezet Nonprofit Zrt

 

A projekt befejezési dátuma: 2022. október 31.

A projekt tartalmának bemutatása:
A projekt keretében vallási helyszínek, kastélyok, műemlék épületek, történelmi utcarészek kerülnek felújításra. A világörökségi helyszín telefonos applikáció segítségével egységes turisztikai desztinációként kerül bemutatásra.
Vallási helyszínek, kastélyok, műemlék épületek, történelmi utcarészek újulnak meg a „Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszíneinek fejlesztése” című projekt keretében, amelynek megvalósítására 3,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. konzorciumi partnereivel a Széchenyi 2020 programból. A projekt célja a világörökségi helyszín versenyképességét javító turisztikai attrakciók kialakítása. A beavatkozás a világörökségi helyszínek épített örökségeinek, objektumainak állagmegóvására, turisztikai célú fejlesztésére irányul Tokaj-Hegyalja kiemelkedő egyetemes értékeinek bemutatása céljából.
Tokaj városában a belvárosi sétáló utca egységes szerkezetű átépítése, 19 főutcai ház homlokzatának rekonstrukciója, valamint az óvárosi parti sétány fejlesztése valósul meg.
Megújul Mád belvárosa, a Borsay-kastély kertje közösségi térré alakul, a Sichermann-ház interaktív kiállítással bővül.  a tállyai Mailloth-kastély belsőépítészeti átalakítása és a kastélykert rendezése is a projekt részét képezi,valamint a tolcsvai Rákóczi-kastély fejlesztése.
A vallási értékmegőrzés keretében megújul a tállyai evangélikus templom és a bodrogkeresztúri római katolikus templom. Az intézkedés továbbá a borászati védett épített örökség megőrzését, turisztikai funkcióbővítését is szolgálja, többek között a tolcsvai Rákóczi pince, a tarcali Rákóczi-szüretelőház és a sátoraljaújhelyi Ungvári pincesor környezetének, funkcionális és infrastrukturális elemeinek helyreállítása által.
A konzorciumvezető 10 helyszínre a Tokaj világörökségi borvidék egészét 3D-s grafikával megjelenítő, hatnyelvű, turisztikai információs táblát telepít. Az információs táblákhoz telefonos applikáció, hangos túravezetés készül, amely a világörökségi helyszínre, objektumhoz érkező turisták eligazítását, tájékoztatását segíti.
A megkötött támogatási szerződés birtokában a konzorcium megkezdte a kivitelezési munkák és az eszközbeszerzések előkészítését, a fejlesztés várhatóan 2018 őszén indul és a tervek szerint 2022. október 31-én zárul.

A beruházás eredményeként néhány éven belül éves szinten 78.000 fővel nőhet a látogatók száma.