Kultúrák, ízek, színek – Nemzetközi Vacsora a MATÉ-n 2023. tavaszán - Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Kultúrák, ízek, színek – Nemzetközi Vacsora a MATÉ-n 2023. tavaszán
Nemzetközi Vacsora a MATÉ-n
A Szent István Campuson zajló, nagyívű felújítási munkálatok ellenére április végén újra megrendezésre kerülhetett a nemzetközi hallgatók körében méltán legnépszerűbb kultúr-esemény a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A Nemzetközi Vacsora keretében újra benépesült az Amenza Service Étterem (volt Alma Mater Étterem) és az est folyamán számos nemzet vonultatta fel kultúrája egy-egy szeletét, népviseletük és nemzeti eledeleik sokszínű kavalkádja tolmácsolásában.
Míg a népszerű magyar asztal mellett kilenc nemzet (Algéria, Brazília, Ecuador, India, Indonézia, Laosz, Pakisztán, Palesztina, Mongólia) terített, feldíszített asztala várta a vendégeket, tehetséges bangladesi, indiai, indonéz, kenyai és szír hallgatók szórakoztatták a megjelent vendégeket tánc-, hangszeres- ill. énekszámaik előadásával. A MATE Forduló Néptáncegyüttes fürge lábú táncosai szolgáltatták a nyitó táncokat, ízelítőt adva a világ számos országából idesereglő hallgatónak a magyar népi kultúra zenei és táncvilágából. Láthattunk magyar versenytáncosok tolmácsolásában angol keringőt, quickstep-et, rumbát és jive-ot is.
Az ételek versenyében részt nem vevő magyar házigazdák asztalának kínálatát gazdagította tej-, cukor- és gluténmentes termékeivel a Dr. Németh Csaba kutatás-fejlesztési és innovációs vezető által képviselt Capriovus Kft., a MATE Budai Campusa, Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének partnere is. Mára hagyománnyá vált, hogy prominens vendégeink között üdvözölhettük a Laoszi-Magyar Baráti Társaság képviselőit, Striker Juditot és Phayboun Komgsaysack-ot.
A Nemzetközi Vacsorán idén tavasszal először mérhették össze tudásukat a nemzetközi ismeretekben jártas hallgatók egy, a E3UDRES2 Európai Egyetemi Szövetségben projektrésztvevő országokról szóló Science Pub Quiz során. A kérdések Ausztria, Belgium, Lettország, Magyarország, Portugália és Románia megismertetését és a nemzetközi projektmunka népszerűsítését célozták. A quiz-kérdéseket a projektben résztvevő hallgatói képviselet tagjai állították össze ezáltal is felhívva a hallgatótársak figyelmét a hosszabb-rövidebb közös kurzusokat kínáló, egyre népszerűbb projektre.
A zsűri tagjai között üdvözölhettük az olasz campobassoi egyetem, Università Degli Studi Del Molise, képviselőjét Antonietta di Giovanni-t. A zsűri elnöke a tavaly 80. születésnapját ünneplő és még mindig aktív Dr. Fehér István professor emeritus volt. A hét tagú szakmai zsűri komoly szempontok alapján döntött: figyelembe vették az ételek és italok megjelenését, színét, állagát, illatát, ízét, azok intenzitását, karakterességét, minőségét.
A színes program mellett és a magyar táncház közben a vendégek alig érzékelhették az idő múlását. Az est zárásaként a zsűri eredményt hirdetett és kiosztották az OTP Bank, a Fincsi Cake – Gödöllő és a MATE Nemzetközi Oktatási Ügyek Központjának értékes ajándékait. Köszönjük a bőkezű támogatást! A Legjobb Előétel kategóriában Palesztina képviselői arattak győzelmet. A Legjobb Főételt India főzte, a Legjobb Ital Indonéziáé lett. A Legjobb Desszert kategóriában Brazília jeleskedett. A közönségdíjat desszertjükkel Laosz lelkes csapattagjai vehették át.
A MATE Médiaközpontjának támogatásával létrejött videó, Karsai Mátyás munkája, megtekinthető az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=N5kvmtHJkqg