GINOP-2.2.1-15-2016-00026 - Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
GINOP-2.2.1-15-2016-00026
GINOP-2.2.1-15-2016-00026
Utolsó frissítés: 2022 május 03.
A projekt azonosító száma: GINOP-2.2.1-15-2016-00026
A Kedvezményezett neve (konzorcium vezető): Hódagro Zrt.
A projekt címe: Innovatív technológiák kutatása, fejlesztése és alkalmazása a kalászos gabona vertikum minőségi mutatóinak javítása érdekében
A szerződött támogatás támogatási összege: 1 048 769 088 Ft
A támogatás mértéke: 78,58%
MATE támogatási összeg: 104 834 692 Ft
A támogatás mértéke 100 %
Finanszírozó alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap
A projekt kezdési időpontja: 2016.09.01.
A projekt befejezési dátuma: 2020.08.29.
A projekt tartalmának bemutatása: A 2016 őszén indult projekt célja olyan komplex fejlesztések megvalósítása volt, amelyek hozzájárulnak a kalászos gabonák termésstabilitásához, beltartalmi minőségének javulásához, majd az előállított exportképes magas minőségi mutatókkal rendelkező termékeken keresztül az egészséges táplálkozáshoz, valamint a jelenleginél egészségesebb állati takarmányokhoz. E célt nemesítési, technológiai, takarmányozási, malom- és pékipari kutatási-termékfejlesztési feladatok elvégzésével és koordinációjával kívánta elérni. A növénynemesítés új termékei új kalászos gabona (búza, durum búza, tritikále, árpa, zab) fajták, fajtajelöltek kiegyenlített, termelésre alkalmas ősi kalászos gabona biotípusok, valamint antioxidánsokban gazdag, bíbor és kék szemű magas beltartalmi értékű kenyérbúza törzsek. Ezeket a Gabonakutató NP Kft. (Szeged) hozta létre. Az új fajták termés- és élelmiszerbiztonsági vizsgálatait NAIK szegedi Növénytermesztési Önálló Kutatási Osztálya végezte el.
A növénytermelés és az állattartás termékei: Az új, elismert fajtákból kiváló minőségű fémzárolt vetőmag, két új kalászos gabona vetőmag termesztési technológia és egy új, kalászvédelemre kifejlesztett permetezési technológiai rendszer jött létre. Ezek mellett két új, etetési kísérletekkel alátámasztott magasabb értékű, (broiler csirke és tejtermelő szarvasmarha) takarmánykeverék került kifejlesztésre. A fenti termékeket a Hódagro Mezőgazdasági Zrt. (Hódmezővásárhely) készítette el.
Élelmiszeripari kutatások és termékek: A reformtáplálkozásban is alkalmazható, speciális őrleményekből előállított (egészségmegőrző és betegségmegelőző) liszttípusok, céllisztek kifejlesztésre kerültek. Ősi gabonafajok (alakor, tönke, tönköly) XXI. a századi élelmiszeripari igényeknek megfelelő hántolás- és őrléstechnológiák kidolgozása. Az új őrléstechnológiai kísérletek beállítását és az új malomipari termékek előállítását az Első Pesti Malom Zrt. kunszentmiklósi üzeme végzte. Munkájuk eredményeképpen új, egészségmegőrző liszttípusokat hoztak létre.
Új pékipari termékek fejlesztése: A kitűzött célnak megfelelően a külföldi termékeknél olcsóbb, különleges pékipari termékek, (két kenyér és péksütemény termékcsalád) kifejlesztése és próbagyártása indult meg a Szegedi Sütödék Kft. részéről. Kevésbé ismert ősi gabonafajok felhasználásával új, széles pékipari termékpalettát felsorakoztató pékáru fejlesztések (kenyérlángos, bíbor színű búza töretes pékáruk, teljes kiőrlésű tönköly kenyér, tritikálé liszt felhasználásával készült pékáruk almás, szilvás, meggyes, barackízes, vegyes ízes bukta stb.) próbagyártása. Az új, betegség megelőző illetve egészségvédő hatású pékipari termékek létrehozása.